Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego u koni.
Podstawowe składniki pokarmowe i ich źródła.
Naturalne zachowania żywieniowe koni i skutki braku ich realizacji. Rytm dobowy koni.
Naturalna dieta koni - przystosowania i zapotrzebowania żywieniowe gatunku.
Pasze naturalne, pasze komercyjne, suplementy. Analiza etykiet produktów paszowych.
Podstawy żywienia koni w zależności od wieku i sposobu użytkowania – klacze jałowe/klacze w kryciu/klacze źrebne/klacze w laktacji/źrebięta/odsady/młodzież.
Podstawy żywienia koni w zależności od wieku i sposobu użytkowania – konie młode/konie sportowe i rekreacyjne/konie starsze.
Choroby wymagające szczególnego podejścia żywieniowego (m.in. ochwat, Cushing). Alergie i nietolerancje pokarmowe, a żywienie koni.
Żywienie koni z problemami o podłożu chorobowym/ze schorzeniami układu pokarmowego/koni w rekonwalescencji/koni z zaburzeniami behawioralnymi.
Elementy niezbędne do bilansowania dawek pokarmowych i układania planu żywieniowego.
Bilansowanie dawek pokarmowych – ćwiczenia.
Znaczenie pasz objętościowych w diecie koni.
Dieta osłów. Czemu osioł nie może być żywiony jak „mały koń”.
Fitoterapia najczęstszych schorzeń u koni.
Zioła w żywieniu koni. Bar ziołowy i bar mineralny w praktyce – zajęcia w stajni.
Formy samoleczenia i naturalnej suplementacji diety u koni.
Olejki eteryczne i aromaterapia u koni.
Zastosowanie ziół w preparatach do stosowania zewnętrznego u koni.
Powtórzenie materiału.
Egzamin.
RAZEM