Cel kursu:
Zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu prowadzenia pasieki metodami tradycyjnymi i ekologicznymi, wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej, prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej i pszczelarskiej oraz prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich.
Charakterystyka zawodu:
Pszczelarz jest zawodem dla osób lubiących prace na świeżym powietrzu i kontakt ze zwierzętami. Nauka tego zawodu usprawnia zręczność manualną, dobre czucie dotykowe oraz koordynację wzrokowo-ruchową oraz wyczula zmysł węchu i smaku, głównie w celu oceny wartości produktów pszczelich, ale także rozpoznawania chorób pszczół. Należy pamiętać również, że praca w pszczelarstwie to w wielu przypadkach duży wysiłek fizyczny oraz narażenie na pożądlenie przez pszczoły. Dodatkowo jest to praca sezonowa, dostosowana do naturalnego, odwiecznego tempa rozwoju rodziny pszczelej. Prace wykonuje się w odzieży ochronnej, co bywa uciążliwe zwłaszcza w gorące dni.
Absolwent potrafi: określać przyrodnicze i gospodarcze znaczenie chowu i hodowli pszczół, oceniać warunki przyrodnicze, ekonomiczne i społeczne produkcji rolniczej, ze szczególnym uwzględnieniem pszczelarstwa, dobierać kierunki produkcji pszczelarskiej oraz prowadzić pasiekę, stosując odpowiednie technologie w zależności od bazy pożytkowej, prowadzonej gospodarki pasiecznej, wielkości produkcji i potrzeb konsumentów, wyposażać pasiekę oraz obsługiwać podstawowe maszyny i urządzenia stosowane w produkcji pszczelarskiej, pozyskiwać, konserwować i przechowywać produkty pszczele, przygotowywać produkty pszczele do sprzedaży, zgodnie z obowiązującymi normami oraz prowadzić ich sprzedaż, planować i wykonywać zabiegi składające się na wychów matek pszczelich i tworzenie odkładów, rozpoznawać, zapobiegać i zwalczać stany anormalne w rodzinie pszczelej, choroby pszczół i szkodniki produktów pszczelich, planować i wykonywać zabiegi składające się na technologię produkcji roślinnej, planować i wykonywać zabiegi składające się na technologię produkcji zwierzęcej, stosować rachunek ekonomiczny w działalności gospodarczej, prowadzić uproszczoną rachunkowość, komunikować się z uczestnikami procesu pracy, uczestniczyć w prawidłowym wykorzystaniu środków pomocowych dla pszczelarstwa, prowadzić działalność gospodarczą.
W trakcie kształcenia w naszej placówce słuchacz kursu nabywa umiejętności z zakresu:
- prowadzenia produkcji pszczelarskiej
- prowadzenia produkcji roślinnej
- prowadzenia produkcji zwierzęcej
- prowadzenia gospodarki pasiecznej
- wykorzystania zasobów bazy pożytkowej
Po ukończeniu kursu absolwent może szukać pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych zajmujących się wytwarzaniem i przetwarzaniem miodu oraz innych produktów pszczelich, w przedsiębiorstwach zajmujących się chowem i hodowlą pszczół. Można również samemu prowadzić pasiekę pszczelą.
Nabycie kwalifikacji pszczelarza nadaje absolwentowi kursu kwalifikacje rolnicze zgodne z wymogami Ministerstwa Rolnictwa oraz ARiMR.
Uzyskane kwalifikacje można podwyższyć na dodatkowych kursach nadających uprawnienia technika do danego zawodu, kwalifikacja ROL.09.
Informacje ogólne:
- Kurs obejmuje 800 godzin dydaktycznych, trwa co najmniej 10 miesięcy
- Kurs prowadzony przez doświadczoną kadrę według programu opierającego się na realizacji obowiązującej podstawy programowej
- Zajęcia odbywają się w trybie zaocznym, zjazdy co 2 tygodnie (piątek – sobota)
- Praktyczna nauka zawodu – w pasiekach przydomowych oraz pasiekach zarodowych.
Wymagania względem uczestników:
Warunkiem uczestnictwa w kursie jest:
- ukończenie 18-go roku życia.
Egzamin:
Warunkiem otrzymania tytułu zawodowego jest zdanie egzaminu potwierdzającego kwalifikację w zawodzie organizowanego przez Centralną Komisję Egzaminacyjną oraz posiadanie wykształcenia co najmniej ponadpodstawowego – czyt. zawodowego/technikalnego/średniego/studiów wyższych. Egzamin składa się z:
- Części pisemnej – test składający się z 40 pytań. Wynik pozytywny otrzymuje się po uzyskaniu min 50%
- Części praktycznej – zadanie do wykonania praktycznego np. posadzenie rozsady wg wzorów podanych w zadaniu. Wynik pozytywny otrzymuje się po uzyskaniu min 75%
Informacje dodatkowe:
- Na prośbę uczestnika kursu wydawane będą stosowne zaświadczenia do ZUS, KRUS i innych instytucji.
- Rekrutacja bez egzaminów, decyduje kolejność zgłoszeń.
- Dla osób uczestniczących w więcej niż jednym kursie są przewidziane zniżki.